zaterdag 20 oktober 2012

De draagbare Erasmus

Samengesteld in ingeleid door J. Trapman.

Middels een kleine tweehonderd bladzijden tekst heeft de schrijver getracht iets van het werk en de denkbeelden van Desiderius Erasmus aan de lezer mee te geven. De titel vertelt al dat er uit de vele werken en brieven van Erasmus stukjes zijn gehaald, die in het boek terecht zijn gekomen.

Het betreft de brieven en gedichten van de jonge Erasmus, waarin hij vrienden en vijanden schrijft en de situatie waarin hijzelf en zijn omgeving verkeerd met een luchtige toonzetting bespreekt. Zijn opvattingen over opvoeding en onderwijs, over de middelen om kinderen bij te sturen. Samenspraken waarin twee personen een onderwerp bespreken, over het huwelijk en de moeilijkheden die een echtpaar ondervindt.

Van Lof der zotheid, het bekendste werk van Erasmus wordt ook een kort stukje in het boek overgenomen. De zotheid spreekt. Over hoe vooral andere mensen rare zaken vertellen en waaruit dit zou voortkomen. Over haat en liefde en over zotter zijn dan de zotheid zelf.

In De christelijke vorst, wijst hij op factoren, waar mee men bij de keuze van een vorst rekening moet houden. Oorlog en vrede, dat er niet zomaar een oorlog gestart dient te worden en wat de gevolgen zijn indien dit wel het geval is. Brieven aan over Luther, waarin de verschillen over de vrije wil van Erasmus en de Christen Luther naar voren komen. Het boek eindigt met Gebeden zelf door Erasmus geschreven.

vrijdag 12 oktober 2012

Zoetermeer, ‘mooie’ stad achter de snelweg

Leuke zienswijze en dito artikel van een architect over Zoetermeer. Met ook het nodige over de verbouwingen en veranderen in  de wijk Paleinstein.

De Architect

maandag 10 september 2012

Lettres de mon moulin

Geinige verhalen wellicht voor iemand die de franse taal machtig is, leerzaam voor iemand die er nogal wat moeite voor moet doen. In 'Brieven van mijn molen' komen geiten voorbij die lokroepen van duistere bergen niet kunnen weerstaan 'quand la chèvre blanche arriva dans la montagne / wanneer de witte geit aankwam op de berg' en tevens een noeste arbeider die een windmolen beheerd. Deze man baat de molen niet alllen uit, maar kan ook niet zonder wanneer de molen stopt met draaien, aldus 'Le secret de maître Cornille'. Grappig genoeg blijkt de schrijver van het boek Alphonse Daudet ook zelf in diverse molens te hebben gewoond. Zijn boeken worden blijkens wikipedia nog veel in het franse onderwijs gebruikt. En niet onterecht, ik heb er wel het nodige van opgestoken.

woensdag 8 augustus 2012

Ik heb van-nacht mijn kussen nat geweend

Ik heb van-nacht mijn kussen nat geweend.
Van u droom ik zoveel en zoveel uren
Heb ik geschreid met op uw beeld te turen.
Ik heb zo vaak, in stilte alleen, gemeend,

Dat gij van elke kant, door alle muren,
Verschijnen zoudt en wij tesaam vereend
Verbleven tot ge uw hart mij had geleend
Om 't nimmer, nimmer, nimmer terug te sturen.

Maar deze nacht, de eerste na uw brief,
Hebt ge in mijn zaalgen droom mij toegesproken.
Ik zag uw mond, die zei: ik heb u lief.

En toen ik me uit mijn slaap al bevend hief
En uwen brief had aan mijn borst gestoken,
Is heel mijn hart in tranen weggebroken.

Lodewijk van Deyssel

zaterdag 23 juni 2012

Van alle dingen los het leven van J.C. Bloem - Bart Slijper

Een vlot leesbare biografie over één van Nederlands bekendste dichters, namelijk Jacques Bloem. Het is daarentegen wel een heel treurig verhaal over een ongelukkig mens, die echter wel prachtige poëzie en verhalen schrijft. De biograaf neemt ons gedegen mee door het hele leven van Bloem. Van zijn geboorte en opgroeien in Oudshoorn (thans Alphen a/d Rijn) tot zijn sterven in Kalenberg en tussendoor langs alle andere woonplaatsen (o.a. Rotterdam en Sint Nicolaasga) waar de dichter heeft gewoond, gewerkt en geschreven.

Bloem heeft dus een ongelukkig leven geleid, dat wordt uit het boek wel duidelijk. Hij kon nimmer een baan vasthouden, niet als schrijver bij een krant of blad, maar ook niet – hij was meester in de rechten – als griffier. Hij had moeizame relaties met vrouwen, of dan ook vooral weinig, maar ook met zijn vrouw Clara Eggink, waarvan hij heel lang gescheiden leeft. Daarbij komt dat hij zijn hele leven gebukt gaat onder grote financiële problemen. Al het ongeluk in zijn leven reageerde hij af met een veelheid aan drank.

Het is dus wel een merkwaardig leven, ook vanuit de schrijversgroep waar Bloem in bivakkeerde. Hij zwerft dus door Nederland, al rokend en drinkend, met een grote en steeds groeiende boekverzameling. Doet af en toe wat plichtmatig schrijfwerk (vertalen van artikels) en schrijft (en leeft voor)voornamelijk zijn gedichten. Die overigens vandaag de dag nog tot de top van de Nederlandse literatuur worden gerekend.

Bloem haalde veel kennis en wijsheid van oudere dichters uit Nederland, zoals Albert Verwey, die tot de ´tachtigers´ werd gerekend. Ook was hij zeker tot de 2e Wereldoorlog erg gericht op de Franse cultuur en vertaalde ook de nodige werken vanuit het Frans naar het Nederlands. (Baudelaire, Verlaine) Maar daarnaast haalde hij zijn kennis ook bij diverse andere dichters als Shakespeare, Rodenbach, Malarmé en Coleridge.

Lentewind

O, als een wolk te vlieden over zeeën
Naar al de havens van mijn weemoed heen
O, leven aan het hart van vreugde en weeën
In gloed en eindeloze vlucht alleen

zaterdag 16 juni 2012

Boek: Václav Havel, door Eda Kreseová

Ik ben het maar gaan lezen, zonder enige kennis van Tsjechoslowakije ten tijde van de Koude Oorlog. Het is een wat stoffige biografie, die veelal gaat over de vele periodes dat Havel in de gevangenis heeft gezeten en de sores hieromtrent. Maar tevens over zijn achtergrond en rol als dissident binnen het communistische Tsjechoslowakije, waar steeds meer mensen opstandig worden en meer vrijheid willen.

De schrijver en politicus Havel is dus bekend van zijn rol als dissident. Maar tevens van zijn boeken, essays en geschreven theaterstukken. Men denke aan Verhoor op Afstand (boek) of Vernissage (theaterstuk). Tevens was hij één van de grondleggers van Charta 77, een beweging die de Tsjechoslowaakse overheid wees op schendingen van mensenrechten.

Hij lag dus moeilijk in de communistische heilstaat vanwege zijn bourgoise-achtergrond, d.w.z dat zijn familie een burgerlijke en geen arbeidersachtergrond had. Het boek en grotendeels het leven van de man, staat dan ook vooral eruit hoe hij omgaat met de agressieve staat die eigenlijk van hem af wil. Havel zit veel in de gevangenis, wordt in de gaten gehouden door de overheid en moet dus constant op zijn hoede zijn.

Een boek dat hoewel nogal saai, wel wat inzichten geeft in hoe een communistisch land werkt, zeker wanneer iemand er andere opvattingen op na houdt. En het loopt goed af, want het communisme verdwijnt en Václav Havel wordt zelfs de eerste democratische President van het land.

vrijdag 1 juni 2012

National Geographic – Titanic

Het april nummer van het jaar 2012 met een spannende kop, namelijk het bekende schip Titanic die in tweeën breekt. De hoofdredacteur verklaart de interesse, o.a. dat het het grootste passagiersschip was dat ooit is gebouwd. Een fantastische foto siert enkel bladzijden later met het ‘grootstel vlot’ met wel honderden kano’s naast elkaar. Een artikel over de houtkaap in Canada. ‘Vlaggen van de wereld’ met de uitleg van sommige.

Dan het artikel ‘Terug naar de Titanic’ over het hoe het schip tot zinken kwam, wie ermee gingen, en nog meer. Een mooie kaart van de Titanics laatste uren. Daarbij is nog ruimte voor de bekende film die erover gemaakt is. Gemaskerde geesten gaat over Afrikanen en de rol van het masker bij de culturele en godsdienstige beleving.

Een artikel over de berg K2 en de beklimming hiervan. ‘K2 ontbering en euforie op de wrede berg’. Waarbij we o.a. leren dat 1 op de 4 klimmers de klim niet overleefd. ‘Eerherstel voor de Marrons’ wat gaat over ontsnapte slaven die thans in het binnenland van Brazilië leven.

National Geographic – In het voetspoor van de apostelen

Een tijdschrift waar ik best wel abonnee van had kunnen worden. Als altijd voorzien van prachtige foto’s en vele leuke artikels waarvan de onderwerpen aanspreken. Zoals in de dit nummer hoe het geheugen werkt ‘Geheugenpaleis’, ‘in het voetspoor van de apostelen’ over christen waar dan ook ter wereld en hoe ze met hun geloof omgaan en tevens een historische verdieping.

Teven bevindt zich in dit nummer een alarmerend artikel over neushoorns en hoe deze in hun voortbestaan worden bedreigd door stropers. Een artikel ‘Oertijd komt tot leven’ over de neathertaler, ‘de zeeën van Arabië’ over de prachtige vissen en de soorten hiervan zich in de zee bevinden. Daarna een wat slordig artikel over Marseille dat een wel heel rooskleurig (en dus onjuist) beeld schetst over de stad.

Ook interessant is het artikel over zwerfkeien in Amerika ‘Getuigen van de ijstijd’ met daarbij enkele fantastische foto’s van een kei in de staat Washington.

zaterdag 19 mei 2012

Spreuk

Geen leed is voor de levenden te ontvlieden,
Maar in één aarde eindigt alle pijn.
Waar de verradenen en die verrieden
Vergeten in den slaap der eeuwen zijn.


Uit: Doorschenen wolkenranden - 1958


dinsdag 15 mei 2012

Achterin de Bieb

Welke boeken liggen er achterin de Zoetermeerse Bibliotheek?



Precies!

maandag 14 mei 2012

Groen in je boodschappenzak

Meer Groen in de winkelcentra? Geen idee wat daarmee wordt bedoeld. Wellicht een groen tapijt neerleggen, dan ben je al een end op weg. Mwah.

GroenLinks vroeg afgelopen vrijdag 11 mei Zoetermeerders om aan te geven waar en hoe Zoetermeer nóg groener en natuurlijker kan. Hieruit kwam naar voren dat vooral beleefbare natuur in de stad belangrijk is. Op maandagavond 14 mei spreekt de commissie over de visie biodiversiteit en de groenkaart.

Bron: Zoetermeernieuws

zondag 29 april 2012

Verlaten tramstation Rotterdam

Tijdschrift voor Marketing

In de categorie semi-psychologische artikels en denbeelden valt het tijdschrift voor de Marketing. Men behoud zich het idee voor dat er overal en altijd producten verkocht dienen te worden en zet daar onderzoeken en psychologie voor in. Daarnaast siert het hele blad met gekke engelstalige slagzinnen en nog onverklaarbare engelse woorden.

Maar ze zitten inmiddels overal in de maatschappij met hun gekkigheid, van hun natuurlijke plek bij bedrijven, thans ook bij de overheid (citymarketing). Het blijkt uit het blad dat het terrein inmiddels is verlegd naar de sociale media op het internet, naast natuurlijk alle traditionele wegen (krant, televisie) om mensen met reclame te bestoken.

Zoetermeer is door de marketeers inmiddels omgedoopt tot ‘city of leisure’. Juist; dat begrijpt helemaal niemand. Niet lezen deze rotzooi.

zaterdag 7 april 2012

Boek: Hugo de Groot – Erflater


Het boek is een korte biografie over de bekende jurist en denker Hugo de Groot, geboren op 1583 te Delft en op 1645 ten grave gegaan te Delft. Op het marktplein van Delft staat, voor de Nieuwe Kerk nog een mooi standbeeld van hem.

In de inleiding van het boek wordt hij een geleerde staatsman genoemd. Zijn intellectuele karakter komt naar voren, vooral door te vertellen over zijn studies, zijn werken die indruk maakten in Nederland en zijn snelle stijging op de maatschappelijke ladder. Echter een staatsman is hij dan enkel van kwaliteit of van aard, maar wordt dat nimmer in Nederland. Wel stijgt hij op tot hoge functies, namelijk als Rotterdamse pensionaris, wanneer het land wordt geleid door de landsadvocaat Johan van Oldenbarnevelt.

Tijdens de woelige jaren van hoog opgelopen ruzies tussen de remonstranten en de contra-remonstranten, probeert De Groot iedereen te verzoenen met zijn geschriften over de eenwording van de kerk. Echter door een agressieve kerkelijke minderheid moet hij het veld ruimen en wordt verbannen uit Nederland. (nog een geluk, van Oldenbarnevelt kreeg de doodstraf) Daarna kwam het eigenlijk nooit meer goed en hij heeft een groot gedeelte van het leven buiten Nederland moeten doorbrengen. Wel blijven zijn geschriften door heel Europa gelezen.

Ik ben een fan van het biografiegenre, ook al is dit wel een erg droge versie. Ik zou toch wat meer willen lezen over de invloed van zijn werken op zijn tijdgenoten en wat ze precies inhielden. Echter er is een uitgebreid notenschrift bijgesloten, dus dat kan de lezer nog op verdere paden begeleiden.

vrijdag 23 maart 2012

Klopjacht in Zoetermeer

Blijkbaar zijn de overvallers nog niet gevangen, want ik hoor de wieken van de helikopter nog draaien. Er is dus, lees ik via nu.nl een Lidl overvallen. Dat geeft de bijnaam 'prijsvechter' weer een wat andere betekenis..


ZOETERMEER - De politie is vrijdagavond een klopjacht begonnen op enkele personen die even na sluitingstijd een filiaal van Lidl in Zoetermeer hebben overvallen. Dat heeft een woordvoerder laten weten.

Lees meer op Nu.nl

dinsdag 20 maart 2012

Zoetermeer zakt in elkaar...

En het Gemeentehuis is alvast begonnen. Ik liep er vandaag langs, wist wel dat het aan het afbrokkelen was van eerdere nieuwsberichten, maar dit ziet er toch zorgwekkend uit.

woensdag 14 maart 2012

Start

Nog even niets te vertellen, nog even weinig kunnen schrijven, kortom veel lege stukken.