zondag 29 april 2012

Verlaten tramstation Rotterdam

Tijdschrift voor Marketing

In de categorie semi-psychologische artikels en denbeelden valt het tijdschrift voor de Marketing. Men behoud zich het idee voor dat er overal en altijd producten verkocht dienen te worden en zet daar onderzoeken en psychologie voor in. Daarnaast siert het hele blad met gekke engelstalige slagzinnen en nog onverklaarbare engelse woorden.

Maar ze zitten inmiddels overal in de maatschappij met hun gekkigheid, van hun natuurlijke plek bij bedrijven, thans ook bij de overheid (citymarketing). Het blijkt uit het blad dat het terrein inmiddels is verlegd naar de sociale media op het internet, naast natuurlijk alle traditionele wegen (krant, televisie) om mensen met reclame te bestoken.

Zoetermeer is door de marketeers inmiddels omgedoopt tot ‘city of leisure’. Juist; dat begrijpt helemaal niemand. Niet lezen deze rotzooi.

zaterdag 7 april 2012

Boek: Hugo de Groot – Erflater


Het boek is een korte biografie over de bekende jurist en denker Hugo de Groot, geboren op 1583 te Delft en op 1645 ten grave gegaan te Delft. Op het marktplein van Delft staat, voor de Nieuwe Kerk nog een mooi standbeeld van hem.

In de inleiding van het boek wordt hij een geleerde staatsman genoemd. Zijn intellectuele karakter komt naar voren, vooral door te vertellen over zijn studies, zijn werken die indruk maakten in Nederland en zijn snelle stijging op de maatschappelijke ladder. Echter een staatsman is hij dan enkel van kwaliteit of van aard, maar wordt dat nimmer in Nederland. Wel stijgt hij op tot hoge functies, namelijk als Rotterdamse pensionaris, wanneer het land wordt geleid door de landsadvocaat Johan van Oldenbarnevelt.

Tijdens de woelige jaren van hoog opgelopen ruzies tussen de remonstranten en de contra-remonstranten, probeert De Groot iedereen te verzoenen met zijn geschriften over de eenwording van de kerk. Echter door een agressieve kerkelijke minderheid moet hij het veld ruimen en wordt verbannen uit Nederland. (nog een geluk, van Oldenbarnevelt kreeg de doodstraf) Daarna kwam het eigenlijk nooit meer goed en hij heeft een groot gedeelte van het leven buiten Nederland moeten doorbrengen. Wel blijven zijn geschriften door heel Europa gelezen.

Ik ben een fan van het biografiegenre, ook al is dit wel een erg droge versie. Ik zou toch wat meer willen lezen over de invloed van zijn werken op zijn tijdgenoten en wat ze precies inhielden. Echter er is een uitgebreid notenschrift bijgesloten, dus dat kan de lezer nog op verdere paden begeleiden.