zaterdag 23 juni 2012

Van alle dingen los het leven van J.C. Bloem - Bart Slijper

Een vlot leesbare biografie over één van Nederlands bekendste dichters, namelijk Jacques Bloem. Het is daarentegen wel een heel treurig verhaal over een ongelukkig mens, die echter wel prachtige poëzie en verhalen schrijft. De biograaf neemt ons gedegen mee door het hele leven van Bloem. Van zijn geboorte en opgroeien in Oudshoorn (thans Alphen a/d Rijn) tot zijn sterven in Kalenberg en tussendoor langs alle andere woonplaatsen (o.a. Rotterdam en Sint Nicolaasga) waar de dichter heeft gewoond, gewerkt en geschreven.

Bloem heeft dus een ongelukkig leven geleid, dat wordt uit het boek wel duidelijk. Hij kon nimmer een baan vasthouden, niet als schrijver bij een krant of blad, maar ook niet – hij was meester in de rechten – als griffier. Hij had moeizame relaties met vrouwen, of dan ook vooral weinig, maar ook met zijn vrouw Clara Eggink, waarvan hij heel lang gescheiden leeft. Daarbij komt dat hij zijn hele leven gebukt gaat onder grote financiële problemen. Al het ongeluk in zijn leven reageerde hij af met een veelheid aan drank.

Het is dus wel een merkwaardig leven, ook vanuit de schrijversgroep waar Bloem in bivakkeerde. Hij zwerft dus door Nederland, al rokend en drinkend, met een grote en steeds groeiende boekverzameling. Doet af en toe wat plichtmatig schrijfwerk (vertalen van artikels) en schrijft (en leeft voor)voornamelijk zijn gedichten. Die overigens vandaag de dag nog tot de top van de Nederlandse literatuur worden gerekend.

Bloem haalde veel kennis en wijsheid van oudere dichters uit Nederland, zoals Albert Verwey, die tot de ´tachtigers´ werd gerekend. Ook was hij zeker tot de 2e Wereldoorlog erg gericht op de Franse cultuur en vertaalde ook de nodige werken vanuit het Frans naar het Nederlands. (Baudelaire, Verlaine) Maar daarnaast haalde hij zijn kennis ook bij diverse andere dichters als Shakespeare, Rodenbach, Malarmé en Coleridge.

Lentewind

O, als een wolk te vlieden over zeeën
Naar al de havens van mijn weemoed heen
O, leven aan het hart van vreugde en weeën
In gloed en eindeloze vlucht alleen

zaterdag 16 juni 2012

Boek: Václav Havel, door Eda Kreseová

Ik ben het maar gaan lezen, zonder enige kennis van Tsjechoslowakije ten tijde van de Koude Oorlog. Het is een wat stoffige biografie, die veelal gaat over de vele periodes dat Havel in de gevangenis heeft gezeten en de sores hieromtrent. Maar tevens over zijn achtergrond en rol als dissident binnen het communistische Tsjechoslowakije, waar steeds meer mensen opstandig worden en meer vrijheid willen.

De schrijver en politicus Havel is dus bekend van zijn rol als dissident. Maar tevens van zijn boeken, essays en geschreven theaterstukken. Men denke aan Verhoor op Afstand (boek) of Vernissage (theaterstuk). Tevens was hij één van de grondleggers van Charta 77, een beweging die de Tsjechoslowaakse overheid wees op schendingen van mensenrechten.

Hij lag dus moeilijk in de communistische heilstaat vanwege zijn bourgoise-achtergrond, d.w.z dat zijn familie een burgerlijke en geen arbeidersachtergrond had. Het boek en grotendeels het leven van de man, staat dan ook vooral eruit hoe hij omgaat met de agressieve staat die eigenlijk van hem af wil. Havel zit veel in de gevangenis, wordt in de gaten gehouden door de overheid en moet dus constant op zijn hoede zijn.

Een boek dat hoewel nogal saai, wel wat inzichten geeft in hoe een communistisch land werkt, zeker wanneer iemand er andere opvattingen op na houdt. En het loopt goed af, want het communisme verdwijnt en Václav Havel wordt zelfs de eerste democratische President van het land.

vrijdag 1 juni 2012

National Geographic – Titanic

Het april nummer van het jaar 2012 met een spannende kop, namelijk het bekende schip Titanic die in tweeën breekt. De hoofdredacteur verklaart de interesse, o.a. dat het het grootste passagiersschip was dat ooit is gebouwd. Een fantastische foto siert enkel bladzijden later met het ‘grootstel vlot’ met wel honderden kano’s naast elkaar. Een artikel over de houtkaap in Canada. ‘Vlaggen van de wereld’ met de uitleg van sommige.

Dan het artikel ‘Terug naar de Titanic’ over het hoe het schip tot zinken kwam, wie ermee gingen, en nog meer. Een mooie kaart van de Titanics laatste uren. Daarbij is nog ruimte voor de bekende film die erover gemaakt is. Gemaskerde geesten gaat over Afrikanen en de rol van het masker bij de culturele en godsdienstige beleving.

Een artikel over de berg K2 en de beklimming hiervan. ‘K2 ontbering en euforie op de wrede berg’. Waarbij we o.a. leren dat 1 op de 4 klimmers de klim niet overleefd. ‘Eerherstel voor de Marrons’ wat gaat over ontsnapte slaven die thans in het binnenland van Brazilië leven.

National Geographic – In het voetspoor van de apostelen

Een tijdschrift waar ik best wel abonnee van had kunnen worden. Als altijd voorzien van prachtige foto’s en vele leuke artikels waarvan de onderwerpen aanspreken. Zoals in de dit nummer hoe het geheugen werkt ‘Geheugenpaleis’, ‘in het voetspoor van de apostelen’ over christen waar dan ook ter wereld en hoe ze met hun geloof omgaan en tevens een historische verdieping.

Teven bevindt zich in dit nummer een alarmerend artikel over neushoorns en hoe deze in hun voortbestaan worden bedreigd door stropers. Een artikel ‘Oertijd komt tot leven’ over de neathertaler, ‘de zeeën van Arabië’ over de prachtige vissen en de soorten hiervan zich in de zee bevinden. Daarna een wat slordig artikel over Marseille dat een wel heel rooskleurig (en dus onjuist) beeld schetst over de stad.

Ook interessant is het artikel over zwerfkeien in Amerika ‘Getuigen van de ijstijd’ met daarbij enkele fantastische foto’s van een kei in de staat Washington.