woensdag 6 november 2013

Griekse en Romeinse mythen en sagen



Tijdens een boekenmarkt ver weg, vond ik dit interessante boek over het verre verleden met haar mythen en sagen uit de oudheid. Het is bewerkt en in elkaar gezet door drs. Merit Roodbeen en uitgegeven door Uitgeverij Verba en dat is zeker niet onverdienstelijk gedaan. Het is een mooi overzicht geworden van de vele klassieke verhalen in de tijd toen het veelgodengeloof nog levend in Europa was. Inderdaad ver voor de middeleeuwen.

Behandeld worden o.a. Zeus en zijn macht én voorliefde voor vrouwen (hoe menselijk!), Hera de hemelkoningin en vrouw van Zeus, Artemis de godin van de jacht, Hades en de onderwereld, de heldenverhalen van Herakles, Perseus, Diadalos, Ikaros, Oidipous, Teheseus. Ook komen er Romeinse verhalen en sagen aan bod, zoals de stichting van Rome en de dood van Romelus, evenals de tiran Lucius Tarquinius.

Prometheus bracht de mensheid vuur..

….Maar ook daarop wist de vindingrijke Prometheus raad. Hij naam een lange droge rietstengel en zodra de zonnegod Helios in zijn gloeiende wagen voorbijkwam, stak hij zijn rietstengel daaraan in brand. Vlug ging hij daarmee naar de aarde en ontstak een hoop droog hout. Gloeiendrood stegen de vlammen naar de hemel en…

donderdag 6 juni 2013

De Speler - Fjodor Dostojewski



Een roman met als rode draad het gokspel van de roulettetafel. Een spel dat erom draait dat men de juiste nummers raadt, of op de juiste rij of kleur gokt. Men begrijpe dat er psychologische elementen aan te pas komen en de menselijke geest wordt getest, gezien het rad draait en het loden balletje overal terecht kan komen. En dat grote financiële winsten binnen de kortste keren kunnen verdampen.

In de hoofdrol lezen we een man, die gokt, maar vooral anderen volgt tijdens het gokken. Baboeschka het vrouwelijke personage, vergokte al haar gelden, na eerst heel veel gewonnen te hebben en ze kan dan haar woede en ongeloof nauwelijks verbergen. Een andere vriendin zet hem aan om met haar geld te gaan spelen, iets wat hij doet en nog het nodige wint. En vervolgens de vraag krijgt om nog veel meer te gaan winnen.

Zelf wint de man de nodige gelden, maar is ook constant bezig met te onderdrukken van zijn wil om nog meer gelden in te zetten en vooral het noodlot niet te blijven uitdagen. Wat inhoudt hoog inzitten, met weinig kans op winst. Het verhaal speelt zich af doorheen Frankrijk, Duitsland en Rusland.

vrijdag 24 mei 2013

L’Archéofuturisme V2.0 – Guillaume Faye



In een volgestouwde boekhandel ergens in de buurt van de Eiffeltoren vond ik deze roman van de Franse schrijver Guillaume Faye. Het boek bevat een aantal losse verhalen die zich afspelen op het Europese continent vanaf begin van de 20st eeuw tot ver achterin de 22st eeuw.

Na een grote rellen en veldslagen wordt de wereld zoals wij die kennis weggevaagd en ontstaat er op de ruines hiervan een nieuwe wereld die zich helemaal opnieuw dient op te bouwen. Waar de beschaving bijna geheel is vernietigd en waarbij men niets meer weet van wat er in het verleden is gebeurd. Middels een aantal losse verhalen, zo elf episodes, worden we in de verhalen aan de hand meegenomen door Battista een jonge vrouw die zich heeft laten invriezen en zo plotsklaps in het jaar 2050 nog in leven is.

Daar blijkt de beschaving ineen te zijn gestort en is Europa verdeeld in kleine rijkjes, zonder contact met elkaar. Leuke verhalenreeks.

zondag 7 april 2013

De verrekijker – Kees van Kooten



Het boekenweekgeschenk van 2013 is geschreven door de Haagse schrijver Kees van Kooten. Een grappig boekje, al is het maar door de leuke wijze waarop de literaire agenda voor het jaar is verwerkt bovenin de bladzijden van het boek. Het gaat over een verrekijker die de schrijver nog van zijn vader overheeft gehouden. Hij gaat op zoek naar hoe zijn vader deze heeft bekomen en of dit wel op een eerlijke wijze is gedaan. Het verhaal speelt zich af in en na de Tweede Wereldoorlog. Opperverlakkig, doch met humor geschreven werk, dat makkelijk wegleest.

maandag 25 maart 2013

Man zonder gezicht – Markus Wolf


Memoires van de legendarisch Oost-Duitse spionagechef Markus Wolf, vertaald uit het engels door Jaap van der Wijk. Een fascinerend boek dat een inkijk geeft in het werkleven van een de chef van de spionagedienst van de DDR tentijde van wat wij kennen als de Koude Oorlog. (plusmin 1946-1989) We komen nogal wat te weten over hoe de dienst in landen buiten het Sovjetrijk informatie verzamelde over de politieke tegenstanders. Zo doet Wolf uit de doeken wat de grote vangsten van de Dienst waren, zoals een hoge speler bij de NAVO of een secretaris van de grootste politieke partij de Christen Democraten in West-Duitsland. Die zo met de informatie inzichten gaven in het beleid en met name dit ten opzichte van de DDR. Opvallend genoeg gaven Duitsers in de BRD veel informatie weg en werkten samen met de DDR omdat ze tegen de scheiding van Duitsland waren.

Mensen kwamen natuurlijk niet allemaal aanwaaien naar de dienst, men gebruikte allerlei manieren om informatie los te krijgen, zoals flink betalen voor informatie. Er waren de zogenoemde Romeo’s van (Romeo en Julliet) die het aanpapten met secretaresses van belangwekkende personen. Maar ook zette men personen onder druk met belastende informatie, bijvoorbeeld over hun verleden onder het nationaal-socialistische regime. Men hield zich vooral bezig met Duits-Duitse spionage.

Het boek geeft ook andere inzichten, zoals in de relatie van de DDR tot de Rusland en de Russische KGB tot de inlichtingendienst van de DDR, maar ook hoe de organisatiestructuur binnen de DDR in elkaar zat. En hoe men intern naar mollen van buitenlandse diensten zocht. Doorheen boek reflecteert de schrijver ook over hoe hij naar het Sovjetrijk kijkt en daar vooral hoe het omgaat met zijn eigen onderdanen. Hij komt uit een socialistisch nest en is tijdens de oorlog naar Rusland gevlucht. Na de oorlog krijgt hij ook inzicht in mindere kanten van Jozef Stalin te horen en is Nikita Chroestjev, de nieuwe man de als eerste kritiek uit op eerder gemaakt beleid.

Opmerkelijk is dat ook de hoofd van de inlichtingendienst nooit had verwacht dat het de boel in 1989 ineen zou storten. Men had altijd de verwachtingen dat het zelfde welvaartsniveau als het kapitalistische westen wel bereikt zou worden, alleen dan met een solidaire variant.Vervolgens na de ineenstorting begint nog de pijnlijke heksenjacht op topfiguren van de DDR, waaronder Wolf zelf.

woensdag 23 januari 2013

Anna Karenina – L.N. Tolstoi



Een dikke roman, maar liefst 352 bladzijden, van de Europese schrijver van Russische komaf Lev Tolstoi. Het verhaal gaat over Anna Karenina een jonge aristocrate die verliefd wordt op de graaf Vronski. Rondom dit gegeven spelen zich de levensverhalen af van de jonge vrouw. Het lijkt me een roman van de (1877 ) tijd te zijn, over de gemakken en ongemakken van de vrouw in de jongvolwassen jaren, want er zijn er wel meerdere in die geest verschenen. Echter is het boek wel prachtig geschreven en zijn de stukken vaak beeldend genoeg om je enigszins in de tijd in te kunnen leven. Het boek zou alreeds verfilmd zijn, ik heb het nog niet gezien en ook in Rusland zou het wederom op de planken van de schouwburg te zien zijn.